Graditeljska baština

Graditeljska baština – online GIS baza

 

Što se nalazi na interaktivnoj karti

 

Unatoč tome što daje dojam „prazne karte“, ovaj interaktivni prikaz krije više od 800 istraženih, opisanih i lociranih objekata graditeljske baštine otoka Cresa. Objektima graditeljske baštine se podrazumijevaju sakralne i stambene građevine povijesnog i kulturnog značaja, kao što su kapelice i crkvice te pastirski stanovi.
Inventarizacija i istraživanje graditeljske i kulturne baštine provodilo se tijekom 2013. godine, kao jedno od projektnih aktivnosti Pilot projekta lokalnog razvoja otoka Cresa. Rezultat istraživanja je opsežna baza podataka koja okuplja informacije o svim zabilježenim i geolociranim objektima. Velik dio spomenutih rezultata nalazi se na ovoj interaktivnoj karti.

 

Kako koristiti interaktivnu kartu graditeljske baštine

 

Uvećanjem karte (klikom na + na karti) prikazat će plavo obojene granice objekata. Klikom na pojedini objekt prikazuju se dostupne informacije, kao što su: vrsta objekta, vrijeme nastanka, status zaštite, stanje očuvanosti, izvornost te izabrana fotografija. Dostupnost informacija ovisi o pojedinom objektu – nisu svi jednako pojašnjeni.
Pretraživanje objekata se može postići i putem popisa objekata. Popisu se može pristupiti klikom na ikonu u gornjem lijevom kutu karte, nakon čega će se prikazati pomični prozor unutar kojeg se mogu dalje pretraživati objetki. Klikom na ikonu u gornjem desnom kutu interaktivne karte, kartu otvara u novom prozoru.
Za dodatne upite ili uvid u cijelu bazu podataka, slobodno nam se obratite na info@pplr-otokcres.info.