Predstavljanje studije i otvorenje izložbe o creskim krajobrazima

  • Walter Salković
  • Friday, December 18, 2015
  • ZAJEDNICA TALIJANA CRES-COMUNITA DEGLI ITALIANI CHERSO

Studija krajobraza otoka Cresa rezultat je istraživanja provedenog tijekom 2015. godine u sklopu Pilot projekta lokalnog razvoja (PPLR) otoka Cresa. Krajobraz otoka je prepoznat kao jedan od glavnih resursa i temelj za promišljanje o njegovoj budućnosti. Popratna izložba predočava ne samo rezultate studije, već i iskustva samog istraživanja. Očuvana priroda u vidu morskih obala, Vranskog jezera, šumske vegetacije, raznolikost krških reljefnih oblika, naslijeđe tradicijske gradnje, kompleksni suhozidni sustavi, ostaci rijetkih komunalnih načina upravljanja šumama i pašnjacima, značenja i veze koje je društvo ostvarilo s krajobrazima, nove namjene u prostoru… neke su od prepoznatih i opisanih stavki koje će kroz publikaciju studije i popratnu izložbu biti predstavljene za svu zainteresiranu javnost.

Predstavljanje studije i otvorenje izložbe „Krajobrazi otoka Cresa“ održat će se u petak, 18. prosinca, u 18 sati, u prostorijama Zajednice Talijana Cres (Trg Frane Petrića 14).

Na predstavljanju će govoriti:

–       Ugo Toić, voditelj PPLR-a

–       Mirna Bojić iz Ministarstva kulture

–       Tanja Kremenić, asistentica u PPLR-u, voditeljica krajobraznog istraživanja

–       Marija Borovičkić, etnologinja

–       Goran Andlar, krajobrazni arhitekt

–       Miran Križanić, arhitekt.

Multimedijalna izložba sastoji se od plakata, videoprojekcije i audio zapisa, a u Cresu će ostati otvorena u subotu i nedjelju. Nakon toga se seli u Zagreb, gdje će biti postavljena u Muzeju Mimara od 23. prosinca do 10. siječnja 2016.