Započelo je istraživanje krajobraza otoka Cresa

Konvencija o europskim krajobrazima definira krajobraz kao određeno područje, viđeno ljudskim okom, čija je narav rezultat međusobnog djelovanja prirodnih i/ili ljudskih čimbenika. Uloga čovjeka u percepciji i vrednovanju krajobraza stoga postaje ključna, pa je vrlo bitno jačati svijest stanovništva o vrijednosti krajobraza i potrebi da se šira zajednica uključi u donošenje odluka koje bi mogle utjecati na njegovu promjenu.

Uz prirodni krajobraz, otok Cres ima iznimno bogat kulturni krajobraz koji se oblikovao pod utjecajem tisućljetne interakcije čovjeka i prirode. Posebnost i očuvanost određenih tipova krajobraza na otok privlači mnoge posjetitelje koji prepoznaju njegovu vrijednost. Pitanje je međutim što danas krajobraz znači lokalnom stanovništvu, koja je njegova vrijednost, kakve asocijacije budi u ljudima i kako se odnose prema njemu? Sve su to pitanja na koja će odgovor pokušati dati istraživanje koje će se idućih mjeseci provesti u sklopu Pilot projekta lokalnog razvoja. Analizu i tipologizaciju različitih krajobraza otoka Cresa te njihovo vrednovanje u cilju gospodarskog razvoja provest će interdisciplinarni tim u koji će biti uključeni stručnjaci Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva kulture te drugih javnih, znanstvenih i privatnih institucija. Organizacijsku i logističku podršku cijelom timu pružat će Otočna razvojna agencija.

Prvi sastanci užeg tima stručnjaka održani su u Zagrebu 9. i 10. srpnja, a moderirao ih je stručnjak Vijeća Europe, gosp. Terry O’Regan. Tijekom prve faze istraživanja koja će biti gotova do kraja rujna prikupit će se dostupni postojeći podaci, nakon čega će započeti iduća faza tijekom koje će se provesti i terensko istraživanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × two =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>