Međuministarska radna skupina u Cresu radila na Strateškoj izjavi

Članovi međuministarske radne skupine Pilot projekta lokalnog razvoja „Otok Cres“ okupili su se u Cresu na svojoj četvrtoj sjednici, nakon što su prethodne tri održane u Zagrebu. Skupina je formirana u srpnju ove godine, a cilj joj je ostvarivanje bolje suradnje među ministarstvima u definiranju onoga što danas predstavlja lokalni razvoj u Hrvatskoj i koji su mu vitalni resursi. Kako skupinu čine visokorangirani stručnjaci različitih profila njihovo će iskustvo i znanje biti značajan doprinos budućim aktivnostima Pilot projekta, a trebala bi postići bolju prepoznatljivost Projekta na nacionalnoj razini. Uz predstavnike ministarstava kulture, zaštite okoliša i prirode, regionalnog razvoja i EU fondova, graditeljstva i prostornog uređenja sastanku su prisustvovali i predsjednik Upravnog odbora Pilot projekta, gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako, zamjenica gradonačelnika Jadranka Blatt, te voditelj Projekta dr. Ugo Toić.

Pilot projekt lokalnog razvoja je inovativan proces koji je od začetka 2008. godine u Hrvatskoj rezultirao ispitivanjem razvojnih potencijala otoka Cresa koji je izabran za pilot područje. Novost u metodologiji koju je osmislilo Vijeće Europe je široki pristup koji uključuje nacionalnu, regionalnu i lokalnu upravu, međunarodne partnere, civilno društvo, državne i privatne tvrtke te lokalnu zajednicu. Zajednička percepcija i vizija svih dionika artikulirana je u dokumentu Dijagnoza teritorija prihvaćenom ove godine.

Međuministarska radna skupina u ovom trenutku ima vodeću ulogu u definiranju budućeg smjera PPLR-a u Hrvatskoj, imajući u vidu sve raspoložive resurse pilot područja (prirodna i kulturna baština, poljoprivreda, turizam, društvena specifičnost male otočne populacije). Nakon što je svako uključeno ministarstvo izradilo svoju Stratešku notu kojom je definiralo svoj odnos prema Projektu, na koji mu način može doprinijeti i kako se Projekt uklapa u razvojne planove ministarstva, na sastanku u Cresu finalizirana je Strateška izjava koja  sumira zajedničke političke ciljeve PPLR-a.

Očekuje se da će Izjavu na prigodnoj svečanosti potpisati predstavnici svih uključenih ministarstava, a njome se konstatira da je Hrvatska uključena u europski proces integracije članstvom u Vijeću Europe i Europskoj uniji i da podržava europske vrijednosti. Hrvatska želi dati svoj doprinos otvorenim temama kao što su lokalni i reginalni razvoj u čemu može biti od velikog značaja njezino iskustvo održivog razvoja ruralnih područja. Potpisnici se slažu da će blisko surađujući zajednički raditi po sljedećim načelima: korištenje lokalnih specifičnih resursa radi uspostavljanja novih ekonomskih modela razvoja, uključivanje lokalnih aktera u donošenje odluka, te uspostavljanje novog načina uprave koji je baziran na lokalnoj zajednici.

Zaključujući sjednicu predsjednik Upravnog odbora PPLR-a Jurjako izrazio je uvjerenje da je i ovaj sastanak bio korak bliže cilju – stvaranju modela razvoja za područja izuzetno bogata kulturnom i povijesnom baštinom kao što je to otok Cres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × four =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>