Održana sjednica Upravnog odbora

U dvorani za sjednice gradske uprave održana je peta sjednica Upravnog odbora Pilot projekta lokalnog razvoja „Otok Cres“. Sjednicu je vodio predsjednik Odbora, creski gradonačelnik Kristijan Jurjako, a potrebna izvješća o radu i plan aktivnosti u predstojećem razdoblju izložio je voditelj Jedinice za provedbu pilot projekta dr. Ugo Toić.

Dr. Toić je na početku rekao da se akcijski plan dorađuje svaka 4 mjeseca u suradnji sa stručnjacima Vijeća Europe, a sve se više otočana javlja s raznim idejama ili traži savjete. Osnivanjem međuministarske radne skupine ostvaren je i zadatak da se proširi broj stručnjaka raznih profila uključenih u projekt, a skupina je do sada održala 4 sjednice. Ponovno je napisana Dijagnoza teritorija, dovršen je i terenski dio istraživanja graditeljske baštine kojom je obuhvećeno 820 građevina na otoku, te je među njima izdvojeno 6 lokacija za koje su napravljene preliminarne tehničke procjene s idejom da se ponude investitorima zainteresiranima za obnovu.

Prema riječima dr. Toića, komunikacija projekta njegova je najslabija točka, iako je napravljena nova web stranica i profil na društvenoj mreži, te tiskana brošura. Informacija o projektu postavljena je i na web stranici hrvatske Vlade, a spominje se kao pozitivan primjer u tekstu objavljenom u časopisu Banka.

Voditelj projekta podnio je Upravnom odboru i financijsko izvješće o radu prema kojem je  ukupno utrošeno oko 350.000 kn na plaće i materijalne troškove, a sredstva su osigurali Vijeće Europe, Ministarstvo kulture, Primorsko-goranska županija i Grad Cres.

Izvješća je Upravni odbor prihvatio jednoglasno, pa se prešlo na planove za budućnost. U prvoj polovici 2015. godine, razdoblju za koje je Upravno vijeće donijelo plan aktivnosti, pripremit će se strategija razvoja otoka i krajobrazna studija, te nastaviti s aktivnostima povezanima s graditeljskom baštinom. Strategija bi trebala dati viziju razvoja do 2035. godine, dakle za jednu generaciju, a trebala bi biti drugačija od uobičajenih koje sastavljaju isključivo stručnjaci jer su u njezinu izradu uključeni prvenstveno otočani o čijoj se budućnosti i radi. Voditelj PPLR-a Toić planira i provedbu jedne pilot akcija tijekom koje bi se otočani uključili u neku konkretnu aktivnost kao što je edukacija o selekciji otpada li nekoj drugoj aktualnoj temi. Vremenski plan aktivnosti za sljedeću godinu također je prihvaćen jednoglasno.

Posebno je zanimljiva informacija da Vijeće Europe raspravlja s Europskom unijom o mogućnosti da se model koji se ispituje na Cresu primijeni i u drugim zemljama članicama EU, na sličan način kako se provodi i vrlo uspješan program ruralnog razvoja LEADER.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + 16 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>