Kako sačuvati i valorizirati krajobrazne prednosti otoka Cresa

Članovi radne skupine koju je osnovala Jedinica za provedbu PPLR-a sa ciljem izrade Krajobrazne studije otoka Cresa održala je svoj peti sastanak. Koordinatorica Projekta Tanja Lolić i njegov voditelj Ugo Toić, u suradnji sa stručnjacima za krajobraz (na sastanku su bili nazočni Mirna Bojić iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ksenija Petrić iz Ministarstva kulture, Višnja Šteko s Instituta za primjenjenu ekologiju „Oikon“ te Goran Andlar s Agronomskog fakulteta) posljednjih nekoliko mjeseci rade na istraživanju i interpretaciji krajobraza otoka Cresa kako bi došli do novih ideja i mogućnosti njegova uvažavanja i korištenja.

Nakon inventarizacije kulturne baštine, također provedene u sklopu PPLR, odlučeno je da će se analizirati i prirodne karakteristike cjelokupnog područja otoka Cresa. Konvencija o europskim krajobrazima definira krajobraz kao određeno područje, viđeno ljudskim okom, čija je narav rezultat međusobnog djelovanja prirodnih i/ili ljudskih čimbenika. Uz prirodni krajobraz, otok Cres ima iznimno bogat kulturni krajobraz koji se oblikovao pod utjecajem tisućljetne interakcije čovjeka i prirode. Posebnost i očuvanost određenih tipova krajobraza na otok privlači mnoge posjetitelje koji prepoznaju njegovu vrijednost. Pitanje je međutim što danas krajobraz znači lokalnom stanovništvu, koja je njegova vrijednost i kako se odnose prema njemu? Na ta će pitanja odgovor pokušati dati Krajobrazna studija jer se jasnom interpretacijom i razumijevanjem krajobraza otvaraju nove mogućnosti za njegovo vrednovanje i korištenje. Tako shvaćen i vrednovan krajobraz doprinijet će izradi Strategije razvoja otoka koju priprema Pilot projekt lokalnog razvoja.

Radna skupina proteklih nekoliko mjeseci intenzivno analizira krajobraz pomoću metodologije koju su definirali stručnjaci Vijeća Europe. Do sada je konzultirana postojeća znanstvena, stručna i popularno-turistička literatura na temelju koje se izrađuje prvi nacrt tehničkog elaborata. Pripremna faza studije završit će provedbom niza intervjua sa stručnjacima i lokalnim stanovništvom kojima će se prikupiti dodatne informacije koje nisu bile pronađene u pisanim izvorima. Dovršetkom pripremne faze bit će stvoreni uvjeti za terensko istraživanje.

Na sastanku je odlučeno da će terenska faza studije započeti u travnju, kad će vremenske prilike biti povoljnije. Na terenski rad će, osim članova radne skupine, biti pozvani i studenti Agronomskog fakulteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − three =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>