Međuministarska radna skupina raspravljala o institucionalizaciji projekta

Međuministarska radna skupina PPLR-a „Otok Cres“ održala je 23. ožujka u Zagrebu svoj 6. koordinacijski sastanak. Nazočni su bili predstavnici ministarstva kulture, ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, ministarstva zaštite okoliša i prirode, te ministarstva turizma, zatim predstavnici Ekonomskog instituta i Otočne razvojne agencije, a pridružili su im se i gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako te predsjednik creskog Gradskog vijeća Marčelo Damijanjević.

Radna skupina raspravljala je o mogućnostima za institucionalizaciju pilot projekta, tj. o pronalaženju pravnog okvira unutar hrvatskog zakonodavstva pomoću kojeg bi se u budućnosti model funkcioniranja PPLR-a mogao primijeniti i na drugim sličnim područjima u Hrvatskoj.

Jedan od prijedloga, nazvan „regionalni park baštine“, iznio je voditelj Pilot projekta Ugo Toić, a temelji se na francuskom modelu regionalnog parka prirode. Za razliku od francuskog uzora kod kojeg se razvoj na području parka prvenstveno temelji na prirodnoj baštini, u hrvatskom bi primjeru i prirodna i kulturna baština bili ravnomjerni resursi čijim se pravilnim stavljanjem u funkciju doprinosi razvoju teritorija.

U raspravi su iznesene razne mogućnosti zaštite prirodne, odnosno kulturne baštine koje pruža postojeće zakonodavstvo, među kojima međutim nije pronađen model koji zaštitu i valorizaciju baštine temelji na provođenju strateškog plana razvoja nekog područja. Istaknuto je da je nužno pitati lokalno stanovništvo što oni smatraju svojom baštinom te odrediti „pravila igre“ korištenja lokalnih resursa kakva žele žitelji otoka. Predstavnici Grada Cresa podržali su institucionalizaciju projekta te naglasili da mjere zaštite ne smiju ograničavati otočane u razvoju njihovih potencijala.

Zaključeno je da institucionalizacija treba voditi stvaranju posebnog, još nepostojećeg statusa teritorija, novog brenda zbog kojeg bi posjetitelji bili svjesni posebnosti područja na kojeg dolaze. Sudionici sastanka svjesni su da se ne radi o jednostavnom procesu jer on zadire u više sektora te je neophodan integrirani pristup. Stoga je dogovoreno da će se angažirati pravni stručnjaci koji će analizirati hrvatski zakonodavni okvir, te predložiti modele institucionalizacije pilot projekta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 3 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>