U Strasbourgu održan trening o vođenju sastanaka

Timovi Pilot projekta lokalnog razvoja iz Hrvatske i Makedonije sudjelovali su u Strasbourgu na seminaru o upravljanju sastancima. Pripremajući se za drugu fazu Pilot projekta – izradu Strategije – timovi su u Strasbourg došli u punim sastavima: iz Hrvatske koordinatorica projekta Tanja Lolić, voditelj projekta Ugo Toić te asistenti Tanja Kremenić i Walter Salković, a iz Makedonije koordinatorica Snezana Gerasimova Mateska, voditeljica Orhideja Zorova te asistenti Shenol Imeri i Majlinda Kaba Osmani.

Pod vodstvom iskusne trenerice Christine Vergne tijekom dvodnevne edukacije naučili su koje vrste sastanaka postoje, kako dobro pripremiti sastanak, kako osigurati da proces bude participativan (tj. da prisutni aktivno sudjeluju u donošenju odluka), analizirali su različite uloge koje imaju sudionici sastanka, zaključili koje karakteristike mora imati dobar facilitator (voditelj), naučili kako riješiti problematične situacije do kojih može doći na sastanku, te što je sve potrebno učiniti nakon sastanka kako bi se provele dogovorene aktivnosti. Posebna pozornost je bila posvećena pripremi i vođenju radionica kao posebnoj vrsti sastanaka na kojima može sudjelovati i više od 30 osoba pa aktivno uključivanje svih sudionika za voditelje predstavlja pravi izazov.

Sudionici treninga ostali su iznenađeni složenošću procesa priprema i vođenja kvalitetnog sastanka te činjenicom da se zapravo radi o vještini koja se treba naučiti, a do sada su vodili sastanke instinktivno i nisu bili svjesni mnogih zakonitosti koje postoje u tom procesu.

Znanje stečeno u Strasbougu dopunili su na treningu u Zagrebu kojeg je vodio konzultant Mladen Majetić te su tom prilikom naučeno konkretno primijenili sastavivši pripreme za dva predstojeća sastanka u okviru Pilot projekta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × five =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>