Sastanak radne skupine za graditeljsku baštinu

Radna skupina za graditeljsku baštinu koju čini više lokalnih stručnjaka uključenih u analizu dosad prikupljenih podataka o graditeljskoj baštini održala je u Rijeci sastanak kojem je prisustvovao i David Johnson, arhitekt iz Londona, stručnjak Vijeća Europe za graditeljsku baštinu koji s PPLR-om „Otok Cres“ surađuje od 2012. godine.

Cilj sastanka bio je analizirati rezultate dosadašnjih aktivnosti povezanih s istraživanjem graditeljske baštine otoka Cresa i predložiti plan rada do kraja godine.

Skupina je raspravila nekoliko prijedloga aktivnosti za rehabilitaciju napuštenih zaselaka i pastirskih stanova. Naime, prošle je godine u bazi podataka koju je sastavio PPLR identificirano više od 200 napuštenih stambenih objekata među kojima je izabrano šest napuštenih graditeljskih sklopova koji imaju visok investicijski potencijal (selo Zbišina i pastirski stanovi Konec, Rosuja, Petrićevi, Grabrovica i Perhavac).

Ovom prilikom skupina je zaključila da se treba posvetiti jednom sklopu zgrada u društvenom vlasništvu (najpogodniji bi bio Konec) za kojeg bi trebalo izraditi dublju analizu izvedivosti, pripremiti potrebnu dokumentaciju i do kraja godine objaviti natječaj za prodaju ili dugogodišnji zakup.

Jedna od ideja do koje je došla radna skupina je organizacija radionice na temelju koje bi se pripremila publikacija (brošura) na temu „Anatomija creske tradicijske kuće“ u kojoj bi se prikazali karakteristični načini građenja i materijali koji su se koristili u gradnji tradicijske kuće.

Radna skupina zaključila je kako je potrebno prikazati dosadašnje rezultate istraživanja Ministarstvu kulture i zajednički pronaći rješenje koje će javnim institucijama i široj javnosti omogućiti sustavno korištenje do sada prikupljenih podataka o graditeljskoj baštini otoka Cresa.

Skupina je identificirala i osnovnu prepreku za realizaciju svih iznesenih prijedloga, a to je činjenica da Jedinica za provedbu Pilot projekta nije – ni organizacijski ni kadrovski – sposobna intenzivno se baviti svim navedenim prijedlozima. Stoga se prvenstveno radi o idejama čija će realizacija ovisiti o raspoloživim ljudskim i financijskim resursima. Zaključeno je da će prvi zadatak Jedinice za provedbu biti ispitivanje mogućnosti uspostavljanja partnerstva s organizacijama iz javnog, civilnog ili poslovnog sektora radi provedbe barem dijela iznesenih ideja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + one =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>