Započela druga faza Projekta

Pilot projekt lokalnog razvoja ušao je u svoju drugu fazu – izradu strategije razvoja. Prva radionica održana je u četvrtak, 23. travnja, u prostorijama Zajednice Talijana Cres, a sudjelovalo je tridesetak predstavnika projektnih partnera i širokog spektra subjekata – pojedinaca, udruga i ustanova – zainteresiranih za razvoj otoka. Sudjelovanje velikog broja dionika jamči usklađenost strategije na svim razinama planiranja, od lokalne do državne, ali i razumljivost i transparentnost neophodnu za prihvaćanje jednom donesene strategije.

Cilj radionice bio je upoznati sudionike s ciljevima i načinom izradom Strategije razvoja, prikazati im planirani raspored radionica i dogovoriti temeljne načine rada, predstaviti tri otvorena pitanja identificirana u Dijagnozi teritorija, identificirati prepreke u razvoju otoka te definirati viziju otoka Cresa u 2035. godini.

Kako bi mogli kvalitetno sudjelovati na radionici svi su sudionici na vrijeme dobili Dijagnozu i letak koji objašnjava stratešku fazu te su zamoljeni da ih prouče, a pred radionicu su dobili i upitnik s pitanjima koja su im pomogla da se što bolje pripreme.

Na početku radionice sve sudionike pozdravio je voditelj PPLR-a Ugo Toić, upoznao ih s ciljevima radionice i strateške faze projekta, a svi su se sudionici radionice predstavili i objasnili svoje motive za sudjelovanje. Voditelj im je predstavio i tri otvorena pitanja identificirana u Dijagnozi.

Koristeći metodu rada u grupama poznatu pod nazivom Word Café sudionici radionice razmišljali su o tome kakav Cres žele 2035. godine vodeći računa o zaključcima dijagnoze. Nakon tri kruga rada u grupama, pri čemu je svaka zapisala svoju priču s vizijom Cresa za 20 godina, u plenarnoj raspravi sudionici su se usuglasili oko zajedničkih elemenata za izradu završne verzije vizije. Konačnu verziju vizije izradit će u sljedeća dva tjedna tim od 4 člana izabranih među sudionicima radionice i dostaviti ju jedinici za provedbu projekta. Ta će se verzija koristiti kao polazište za raspravu na sljedećoj radionici u kojoj će se razmatrati ideje o tome kako riješiti otvorena pitanja i realizirati viziju. Predviđeno je da se druga radionica održi u drugoj polovici svibnja, a u međuvremenu će se raditi sa fokus grupama – homogenim skupinama predstavnika određenog sektora (mladi, poljoprivrednici…) s kojima će se određene teme i problemi podrobnije analizirati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 13 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>