Radna skupina za Krajobraznu studiju spremna za drugu fazu

Stručnjak Vijeća Europe za krajobraze, francuski krajobrazni arhitekt Alexis Gérard, boravio je u trodnevnom posjetu Hrvatskoj i susreo se sa članovima Radne skupine za izradu Krajobrazne skupine formirane u sklopu PPLR-a. Skupinu čine hrvatski stručnjaci za krajobraz iz raznih ministarstava, instituta i fakulteta koji posljednjih nekoliko mjeseci rade na istraživanju i interpretaciji krajobraza otoka Cresa, pomoću metodologije koju su definirali stručnjaci Vijeća Europe, kako bi došli do novih ideja i mogućnosti njegova uvažavanja i korištenja.

Po završetku prve, pripremne faze tijekom koje je konzultirana postojeća znanstvena, stručna i popularno-turistička literatura, uslijedit će terenska faza studije. Na prvom sastanku, koji je održan u Zagrebu, članovi radne skupine i g. Gérard analizirali su rezultate pripremne faze i konstatirali da su stvoreni svi preduvjeti za terensko istraživanje. Skupina je potom nastavila s radom u Cresu gdje su tijekom dvodnevnog boravka planirani detalji terenske faze, a u radu su im se pridružili i Marko Ferlora kao predstavnik Grada Cresa te Marko Randić iz Javne ustanove „Priroda“. Članovi radne skupine posjetili su i nekoliko lokacija na otoku kako bi dobili dojam o krajobraznoj raznolikosti i procijenili što je sve potrebno za terenski rad.

Dogovoreno je da će se s terenskim istraživanjem započeti sredinom srpnja, a za njegovu provedbu angažirat će se studenti krajobrazne arhitekture i likovnih umjetnosti. Prije samog odlaska na teren, studenti će proći obuku koju će održati profesori-mentori s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × one =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>