O viziji Cresa razgovaralo se i na fokus grupama

U sklopu druge faze PPLR-a održana su tri sastanka fokus grupa na zajedničku temu – izrada strategije razvoja otoka. Na prvoj fokus grupi okupili su se mladi, druga je bila namijenjena poduzetnicima, dok su na trećoj raspravljali članovi mjesnih odbora i gradski vijećnici.

Fokus grupa kao metoda sinteza je grupnog intervjua i promatranja sa sudjelovanjem. Moderator u razgovoru potiče sudionike da iznose ne samo racionalna razmišljanja, već i uvjerenja, vrijednosti, stavove i emocije, što je bitno za razumijevanje predmeta koji se razmatra. Metoda se najčešće koristi za testiranje nekog modela ili za istraživanje stavova.

Kroz niz pitanja moderator fokus grupa – voditelj PPLR-a Otok Cres dr. Ugo Toić – usmjeravao je razgovor kako bi sudionici iznijeli svoj stav o viziji Cresa 2035. godine. Upitao ih je koje su se bitne promjene dogodile na otoku u posljednje vrijeme, te koji su dojam dobili o Pilot projektu. Nakon što su se izjasnili kako bi po njima trebao izgledati Cres 2035. godine, zamolio ih je da predlože razvojne inicijative kojima bi se mogla ostvariti vizija te ideje za stavljanje kulturne i prirodne baštine u funkciju razvoja.

Najzanimljivije inicijative bit će predstavljene sudionicima druge radionice strateške faze PPLR-a te uzete u obzir prilikom izrade strategije razvoja otoka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty + two =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>