Održana druga radionica strateške faze Projekta

U prostorijama Zajednice Talijana Cres je 21. svibnja održana druga radionica strateške faze PPLR-a „Otok Cres“. Na početku je voditelj projekta Ugo Toić predstavio Viziju otoka Cresa 2035. koja je rezultat prve radionice i predložio da se Vizija analizira i doradi. Uslijedila je rasprava tijekom koje su sudionici iznijeli nekoliko prijedloga kako poboljšati postojeći nacrt Vizije.

U drugom dijelu radionice usredotočili su se na predlaganje novih ideja za aktivnosti i inicijative kojima bi se mogla ostvariti Vizija i pronaći odgovori na tri otvorena pitanja iz Dijagnoze. U tome im je pomoglo i prikazivanje kratkih video-isječaka iz televizijskih informativnih emisija koji su im otvorili nove vidike i potaknuli ih na razmišljanje u svim smjerovima.

Jedan od videa govorio je o obilježavanju Dana susjeda kojim se u nekim europskim gradovima stvara bolja povezanost članova lokalne zajednice, a pokazalo se da sličnih iskustva imaju i sudionici radionice u svojem okruženju. Prikazani su i prilozi o nastojanjima da se otok Krk energetski osamostali proizvodnjom energije, hrane i visokom razinom razvrstavanja otpada, zatim o obnovi starih kamenih kuća i njihovom korištenju u turizmu, te o socijalnom poduzetništvu.

Prvi zadatak sudionika radionice bio je da svatko za sebe zapiše 2-3 ideje kojima bi se potaknuo razvoj otoka, a koje će pridonijeti ostvarenju vizije, odnosno rješavanju otvorenih pitanja. Voditelj je sudionicima radionice predstavio i ideje do kojih se došlo u fokus grupama na kojima su sudjelovali mladi, poduzetnici te članovi mjesnih odbora i gradskog vijeća.

Nakon što su se sudionici radionice podijelili u nekoliko manjih skupina razmotrili su ideje do kojih su došli pojedinačno te su ih zatim grupirali i reducirali. Tako dobivenih 5-6 konkretnih ideja svaka je skupina predstavila na završnoj plenarnoj raspravi.

O nekim prijedlozima se već neko vrijeme govori u javnosti poput razvoja sportskog, ronilačkog i agro-turizma ili obnove pastirskih stanova uz pomoć europskih fondova, a čule su se i neke nove ideje poput osnivanja poduzetničkog inkubatora te osnivanja nove zadruge ili klastera lokalnih malih poduzetnika.

Na kraju radionice sudionici su se osvrnuli na način rada i donesene zaključke. Zadovoljstvo radom na radionici su izrazili svi, a Vesna Jakić zahvalila se Ugu Toiću što kroz ove radionice okuplja ljude koji žele aktivno doprinijeti promjenama u zajednici. Branimir Curl je ugodno iznenađen mnoštvom iznesenih ideja te smatra da, kad bi se samo par njih realiziralo, bio bi to veliki korak naprijed. S time su se složili i ostali sudionici radionice, a Marijana Dlačić je zaključila kako je i ova radionica pokazala da – iako raznoliki – svi koji razmišljaju o razvoju otoka Cresa imaju slične ideje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 5 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>