Cres – otok maslinovog ulja

Turisti koji s početkom ove sezone pristižu na naš otok mogli su uočiti novu informativnu ploču postavljenu pred gradom Cresom. Njome se izražava dobrodošlica u Cres, mjesto izvrsnog maslinovog ulja, a kao dodatna informacija navodi se da je cresko maslinovo ulje prvo u Hrvatskoj dobilo oznaku izvornosti.

Oznaku izvornosti registrirala je udruga „Ulika“ 2013. godine, a njen prvi korisnik je Poljoprivredna zadruga Cres. No, oznaka je vlasništvo otočne zajednice i svaki maslinar koji ubuduće odluči certificirati svoje ulje i dobiti oznaku izvornosti, moći će to učiniti ukoliko zadovolji sve kriterije sukladno specifikaciji temeljem koje je cresko maslinovo ulje dobilo oznaku, pojašnjava dr.sc. Ugo Toić koji je od samog početka bio uključen u proces registracije.

Maslinici su već neko vrijeme označeni višejezičnim natpisima koji ukazuju na njihov kulturni i gospodarski značaj, a postavljanje informativne ploče još je jedan korak dalje u brendiranju Cresa kao otoka ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Udruga „Ulika“ postavila je ploču kako bi se naglasio značaj maslinarstva i maslinovog ulja za Cres, kako kroz njegovu prošlost, tako i za njegovu budućnost.

Svakom posjetitelju Cresa bit će jasno da se nalazi na području koje se može pohvaliti posebno kvalitetnom namirnicom, a to pred sve Cresane stavlja novi zadatak, smatraju u „Uliki“: cijeli grad treba biti u znaku maslinovog ulja, svaki restoran mora ponosno nuditi cresko ulje, motiv maslinog ulja treba biti na suvenirima.

Postavljanje informativne ploče, sa svim potrebnim studijama i predradnjama, „Uliku“ je koštalo oko 36.000 kn. Osim Grada Cresa koji financijski stalno prati rad udruge, veliki dio sredstava refundirat će županijski Centar za brdsko-planinsku poljoprivredu (15.000 kn), a ugovoreno je i sufinanciranje Turističke zajednice u visini od 7.500 kn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − 7 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>