Na starom putu za Mandalenski održana radionica izgradnje suhozida

Unutar agrarne zone stoljetnih suhozida, na starom putu za Mandalenski, u subotu, 13. lipnja, Miše Renić i Miran Križanić iz viške udruge „Dragodid“ održali su radionicu izgradnje suhozida (gromača). Cilj radionice bio je predstaviti tradicionalni način gradnje gromača kojima je cijeli otok ispresijecan i dio su otočne kulturne baštine.

Treba pohvaliti inicijativu Kluba mladih “Susajda” koji su u sklopu T.O.Y. festivala organizirali ovu radionicu u želji da mlađi naraštaji otočana savladaju vještinu zidanja gromača. Nažalost, iako je na Facebooku 18 osoba potvrdilo svoj dolazak, u subotnje jutro mladih nije bilo – pojavili su se samo voditelji radionice te predstavnici suorganizatora, udruge “Ulika” i PPLR-a „Otok Cres“.

Ovom se prilikom obnavljala gromača sa zapadne strane makadamskog puta koja je porušena prilikom proširenja pristupne ceste do maslinika. Naum je bio obnoviti istu gromaču, ali ju malo odmaknuti u odnosu na stari položaj. Gradila se “duplica”, dakle gromača s dva lica, otprilike duljine 3 i visine 1 metar. Uspješno je rekostruiran dio gromače, a na jesen se planira nova radionica.

Više o udruzi „Dragodid“ i njihovim aktivnostima može se naći na web stranici http://www.dragodid.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven + 11 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>