Održana treća radionica za izradu strategije razvoja otoka Cresa

U prostorijama Zajednice Talijana, 18. lipnja, održana je treća radionica za izradu strategije razvoja otoka Cresa na kojoj je sudjelovalo dvadesetak predstavnika raznih institucija, tvrtki i organizacija civilnog društva. Otočanima su se priključili i predstavnici nekih županijskih i nacionalnih projektnih partnera: Tanja Lolić iz Ministarstva kulture, Manda Horvat iz Ministarstva turizma, Nenad Starc iz Ekonomskog instituta u Zagrebu, te Marko Randić iz županijske Javne ustanove “Priroda”, a radionicu je moderirao voditelj PPLR-a „Otok Cres“ Ugo Toić.

Nakon što je na drugoj radionici dorađen prijedlog vizije te su predložene ideje za projekte i inicijative koje bi mogle pridonijeti njenom ostvarenju, na trećoj su radionici sudionici predložene ideje grupirali po nekim zajedničkim karakteristikama. Ciljevi treće radionice bili su definirati strateške smjerove i prioritete razvoja otoka Cresa te predložiti prostorni razmještaj razvojnih prioriteta.

I na ovoj radionici, kao na prethodnima, rad se odvijao u četiri manje skupine i to u nekoliko faza, a nakon svake je predstavnik skupine u zajedničkoj raspravi ostale sudionike radionice izvijestio do kojih je zaključaka došla njegova grupa.

Nakon prvog dijela rezultate svojih skupina predstavili su Vesna Jakić, Marina Kremenić, Katarina Vitić i Franjo Toić. Neki od predloženih strateških su zadržavanje i unapređenje kvalitete života rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, podizanje razine svijesti stanovništva o postojećim vrijednostima otoka, postizanje energetske i prehrambene neovisnosti otoka te poticanje razvoja cjelogodišnjeg turizma. .

Za svaki od tih strateških ciljeva, u drugom krugu rada u skupinama, sudionici radionice su predložili niz konkretnih mjera kako do tih ciljeva doći. Čule su se ideje kao: čišćenje zemljišta od smreke radi poticanja maslinarstva i ovčarstva, ulaganje u alternativne izvore energije, osmišljavanje turističkih ruta temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini, oživljavanje proizvodnje vina i udića, planiranje manjih ugostiteljskih objekata na vidikovcima, stavljanje napuštenih pastirskih stanova u funkciju agroturizma, razvijanje novih vrsta turizma itd.

Nakon završnog kruga rada u skupinama te su mjere i ciljeve označeni na karti otoka Cresa te se mogu primijeniti i u budućim izmjenama prostorne dokumentacije.

Zaključujući treću radionicu Ugo Toić podsjetio je da će se prikupljeni materijal još obrađivati tijekom ljeta. Predviđeno je da će se sav materijal sistematizirati te raspraviti na sjednicama Upravnog odbora Pilot projekta i Međuministarskog vijeća. Na jesen će se održati kraća zaključna radionica, a do kraja godine trebala bi biti spremna Povelja teritorija koju će moći potpisati svi zainteresirani i na taj način potvrditi svoju odlučnost u njezinom provođenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × three =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>