Makedonski PPLR provodi se u regiji Debar-Reka

Osim u Hrvatskoj, Pilot projekt lokalnog razvoja uspješno se odvija i u Makedoniji. PPLR se i tamo temelji na načelima Faro i Firentinske konvencije, te implementira političke prioritete Vijeća Europe: jačanje europske demokracije, promoviranje efikasnijeg i transparentnijeg upravljanja, implementiranje integriranih i održivih razvojnih modela koji se temelje na društvenim i gospodarskim vrijednostima baštine.

Po istom načelu kao što je u Hrvatskoj za pilot područje izabran otok Cres, u Makedoniji je izabrana regija Debar-Reka koja se nalazi u sjeverozapadnoj Makedoniji i administrativno pripada dvjema općinama: Debar te Mavrovo i Rostuša. Zapadna granica regije je državna granica s Albanijom, na sjeveru graniči s općinom Gostivar, na istoku s općinama Zajas i Drugovo, a na jugu s općinom Centar Župa.

Općina Debar ima površinu od 145,67 km2, a Općina Mavrovo i Rostuša obuhvaća 663,19 km2, te je jedna od najvećih općina u Republici Makedoniji. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2002. godine, Općina Debar ima 19.542 stanovnika u 17 ruralnih i jednom urbanom naselju, dok općina Mavrovo i Rostuša ima 8.618 stanovnika u 45 seoskih naselja. Stanovništvo čine Makedonci, Albanci, Turci i druge nacionalnosti.

Prirodna baština

Na području Općine Debar postoje termalni izvori u selima Kosovrasti i Banjishte, a najznačajniji element prirodne baštine u ovoj općini je špilja Alchija, zaštićeno područje u kategoriji spomenika prirode.

Na području Općine Mavrovo i Rostusha, zbog izvanrednih prirodnih bogatstava, te povijesnog i znanstvenog značaja šuma i šumarstva, 1949. godine je osnovan Nacionalni park Mavrovo koja obuhvaća površinu od 117,5 km2. Godine 1952. njegove granice su se proširile i trenutno pokriva 730,88 km2 i obuhvaća planine Korab, Dešat, Bistra i Šar Planinu te dio kanjona rijeke Radika. Na području parka se nalazi 14 stalnih glacijalnih jezera te mnogo slapova.

Osim Nacionalnog parka Mavrovo, pilot područje također nudi nekoliko zona posebnih prirodnih vrijednosti kao što su: špilje Alilica i Šarkova Dupka, te vodopadi Projfel i Duf.

Flora područja je osobito bogata i sastoji se od više od 1.000 biljnih vrsta, a značajan je broj endemskih i reliktnih vrsta. Faunu Nacionalnog parka Mavrovo karakterizira oko 140 vrsta ptica i više od 45 vrsta kralježnjaka, dok voda jezera Mavrovo, a posebno rijeke Radike, obiluje ribama. Unutar Nacionalnog parka 82 vrste su zaštićene, od kojih 18 pripada u razred sisavaca, dok je 64 ptica.

Kulturna baština

Kulturna baština Općine Debar obiluje reprezentativnim objektima svih vrsta visoke umjetničke vrijednosti. Najstariji sakralni objekt pravoslavne tradicije je crkva posvećena sv. Varvari u selu Rajčica iz 1597. godine. Posebno je zanimljiv manastirski kompleks s manastirskom crkvom posvećenom sv. Georgiju Pobjedonoscu iz 1835., u blizini sela Rajčica. Izvrsno očuvana unutrašnjost hrama predstavlja riznicu vrhunskih slikovnih postignuća.

Najstariji islamski sakralni objekt u općini Debar je Hunkar (Careva) džamija iz druge polovice 15. stoljeća, iako je radikalno obnovljena u 20. stoljeću, čime gubi dio svojih monumentalnih vrijednosti.

Važan dio kulturne baštine regije predstavljaju i brojni sekularni objekti iz različitih razdoblja povijesnog razvoja grada. Stari Hamam, podrijetlom iz 16. stoljeća i Novi Hamam, sagrađen u kasnijim razdobljima, nose obilježja klasične građevinske tradicije ove vrste objekata. Najreprezentativnije su kuće koje pripadaju tradicionalnoj arhitekturi 19. stoljeća. Unutrašnjost ovih kuća je bogato ukrašena izrezbarenim stropovima i integriranim namještajem.

Na jugozapadnim padinama planine Stogovo leži naselje Gari sa statusom zaštićene spomeničke baštine, jedno od najljepših sela u Makedoniji. Sagrađeno je na 1.100 metara nadmorske visine s amfiteatralnim položajem prema Garskoj rijeci, sa sačuvanom arhitekturom tipičnom za mijačku graditeljsku tradiciju.

Na području Općine Debar, u blizini sela Selokukji, nalazi se arheološko nalazište iz kasne antike Taraneš, poznato po rijetkim nalazima Vas Diatretum stakla (do sada je u svijetu pronađeno samo osam primjeraka tih luksuznih predmeta). Na teritoriju Općine Debar pronađeno je nekoliko arheoloških nalazišta, iako nijedno od njih nije sustavno istraženo.

Na području Općine Mavrovo i Rostuša je osobito bogata i raznolika kulturna baština. Najpoznatiji je manastir Jovana Bigorskog s manastirskom crkvom posvećenom sv. Ivanu Krstitelju. Manastir je obnovljen 1743. nad temeljima starije građevine. Ikonostas u manastiru je monumentalno remek-djelo izrezbareno u drvu majstora iz mijačke regije. Nekoliko seoskih crkava, kao što su sv. Petar i Pavao i sv. Nikola u selu Tresonče i crkva Svetog Ilije u selu Selce, imaju status kulturnog nasljeđa.

O PPLR-u Debar & Reka razgovarali smo s koordinatoricom Projekta Snežanom Gerasimovom Mateskom. Razgovor možete vidjeti u priloženom videu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × two =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>