Pokretna izložba graditeljske baštine otoka Cresa.. prva postaja Osor!

U okviru Pilot projekta lokalnog razvoja 2013. godine je istražena i zabilježena cjelokupna graditeljska baština otoka Cresa. Cilj ovog istraživanja je bio sagledati sve arhitektonske vrste na području otoka Cresa te ocijeniti njihovu društveno-kulturnu i gospodarsku vrijednost. Rezultat istraživanja se ogleda kroz popis od 820 građevina, od kojih najveći broj čine stambene građevine i sakralni objekti.

Kako se i dalje traži odgovor na pitanje na koji bi način bogata i raznolika kulturna baština mogla doprinijeti gospodarskom razvoju otoka, pripremljena je izložba u kojoj će se predstaviti prvi rezultati ovog istraživanja.

Sukladno cilju i želji da se arhitektonsko naslijeđe predstavi čim većem spektru javnosti, lokalnom stanovništvu i posjetiocima, izložba će biti višednevna, “pokretne” naravi i održat će se na nekoliko lokacija otoka Cresa. Osim izložbe, manifestacija će biti obogaćena različitim popratnim sadržajima ovisno o mjestu održavanja.

Osor je odabran kao prva postaja te će se otvorenje izložbe “Graditeljska baština otoka Cresa” održati ovu subotu, 18. srpnja, u 20.00 sati u prostorijama Mjesnog odbora Osor.

Nakon otvaranja slijedi večer poezije naziva „Operta škrinjica“, čakavske pjesnikinje Aveline Damijanjević-Kovačić, na arheološkom lokalitetu benediktinskog samostana i crkve Sv. Petra u Osoru.

Postavljanje izložbe omogućili su Grad Mali Lošinj i Vijeće Europe.