Osmi sastanak međuministarske radne skupine

Međuministarska radna skupina održala je 21. srpnja svoj osmi koordinacijski sastanak na kojem je nastavljena rasprava o mogućim načinima institucionalizacije pilot projekta. Članovi skupine su informirani o sadržaju i zaključcima koordinacijskog sastanka pilot projekata održanom početkom srpnja u Makedoniji, a posebice o planu Vijeća Europe da krajem godine okonča projekt uslijed čega Jedinici za provedbu projekta u Cresu u 2016. više neće biti osigurana nikakva tehnička ni financijska pomoć.

Pred Međuministarskom radnom skupinom i Upravnim odborom PPLR-a stoga ostaje vrlo kratko vrijeme za pronalazak modela dugoročne održivosti projekta u Cresu i mogućnosti njegovog repliciranja i u drugim dijelovima Hrvatske. Na sastanku su predstavljeni rezultati analize hrvatskog pravnog okvira unutar kojeg bi se trebao u budućnosti provoditi projekt te preliminarni rezultati studije o iskustvima prilagodbe modela francuskih regionalnih parkova prirode u Belgiji, Meksiku, Čileu i Madagaskaru. Zaključeno je da studija, koju je izradio Savez francuskih regionalnih parkova prirode, ukazuje na svjetski trend ispitivanja novih modela zaštite i valorizacije područja bogata kulturnom baštinom što je još jedan prilog tezi o potrebi institucionalizacije pristupa koji je korišten u provedbi pilot projekta na Cresu. Do idućeg sastanka će se pripremiti stručno obrazloženje potrebe za institucionalizacijom projekta te analizirati prednosti koje bi institucionalizacija mogla donijeti u očuvanju i vrednovanju prirodne i kulturne baštine koja nije obuhvaćena zakonskim sustavom zaštite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × four =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>