Upravni odbor projekta pred novim izazovima

Upravni odbor projekta održao je 23. srpnja svoju šestu sjednicu na kojoj je najavljen intenzivan program aktivnosti do kraja godine. Iako je sezona godišnjih odmora u punom jeku, pozivu se odazvalo 11 od 15 članova odbora. U prvom dijelu sjednice usvojeno je izvješće o aktivnostima projekta u prvoj polovici godine te plan aktivnosti do kraja godine. Dogovoreno je da će od početka rujna odbor imati sjednice jednom mjesečno kako bi kvalitetno nadzirao provedbu projekta i njegovu tranziciju iz pilot faze u fazu provedbe razvojne strategije. Iduće godine projekt više neće imati tehničku i financijsku podršku Vijeća Europe pa se do kraja godine planira dovršetak i usvajanje razvojne strategije otoka, potpisivanje Povelje teritorija, usvajanje operativnog programa te dovršetak krajobrazne studije.

U drugom dijelu sjednice usvojena je vizija Cresa 2035. godine koju su dionici usuglasili na radionicama za izradu strategije.

Najdinamičnija rasprava povela se u svezi posljednje točke dnevnog reda – analize mogućih opcija provedbe strategije u 2016. godini. Naime, dokumenti koji će se usvojiti do kraja godine moći će se realizirati samo ako se osigura rad nekog provedbenog tijela koje će koordinirati planirane aktivnosti. Rad takvog tijela se međutim ne može financirati isključivo s lokalne razine pa će biti potreban dogovor svih dosadašnjih projektnih partnera.

Ideju o institucionalizaciji projekta na nacionalnoj razini, kojom se predlaže definiranje neke nove kategorije zaštite područja bogatih prirodnom i kulturnom baštinom, neki članovi odbora promatraju s dosta nepovjerenja. Očekuje se stoga da će rasprava o navedenom prijedlogu trajati još mjesecima. Na kraju sjednice je zaključeno da dosadašnji rezultati projekta predstavljaju zalog za budućnost te da se ne smije propustiti prilika za nastavak projekta i u idućoj godini u kojoj bi trebala započeti i provedba operativnog programa. Sljedeća sjednica Upravnog odbora planirana je za prvi tjedan u rujnu kada će biti predstavljeni prvi materijali razvojne strategije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 4 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>