Završena terenska faza krajobraznog istraživanja

Drugim obilaskom otoka, provedenim od 9. do 11. listopada, završeno je terensko istraživanje krajobraza otoka Cresa. Istraživanje je provelo šestero studenata krajobrazne arhitekture i mladih arhitekata, te njihovih četvero mentora, a pridružila im se i Mirna Bojić iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Dva tima (vodili su ih Miran Križanić i Goran Andlar) radila su na konačnom utvrđivanju granica krajobraznog područja dok je treći, pod vodstvom etnologinje Marije Borovičkić, ovom prilikom intervjuirao mlađe lokalno stanovništvo u Cresu i Martinšćici. Osim toga, elektronskom poštom provedeni su intervjui sa stručnjacima koji se bave istraživanjem otoka Cresa, a ne žive na otoku.

– Ovaj teren bio nam je potreban da ustanovimo kako izgleda krajobraz u jesen, te ga usporedimo s prvim istraživanjem provedenim u ljetnim mjesecima, rekla je voditeljica istraživanja Tanja Kremenić.

Po završetku terenskog istraživanja na zagrebačkom Agronomskom fakultetu održan je 16. listopada sastanak krajobrazne skupine kojem je prisustvovalo dvadesetak zainteresiranih studenata, mentora, predstavnika Zavoda za prostorni razvoj Ministarstva graditeljstva i drugih ustanova i tvrtki, kao i stručnjak Vijeća Europe Alexis Gerard.

Na sastanku su studenti prezentirali rezultate istraživanja, te su oni detaljno analizirani. Posebno se raspravljalo o mogućnostima uključivanja krajobraznih studija u prostorno-plansku dokumentaciju. U nekim europskim zemljama (prikazan je primjer Francuske) uobičajeno je da i krajobrazna studija bude dio prostornih planova što kod nas još uvijek nije slučaj.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 + four =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>