Održana 7. sjednica Upravnog odbora

U utorak, 20. listopada, održana je 7. sjednica Upravnog odbora PPLR-a. Na dnevnom redu bili su izvještaj o provedbi projekta, prijedlog institucionalizacije PPLR-a na nacionalnoj razini, te prijedlog okvira Strategije razvoja otoka Cresa.

Podnoseći izvještaj o provedbi projekta od protekle sjednice održane u srpnju, voditelj projekta dr. Ugo Toić istaknuo je da je Vijeće Europe osiguralo sredstva za rad do kraja godine, a tek treba utvrditi kako će se projekt financirati u 2016. Upoznao je članove Odbora s nedavno održanom sjednicom Međuministarske radne skupine PPLR-a te ih obavijestio da završni dokument Projekta pod nazivom Povelja teritorija zbog skorih parlamentarnih izbora neće moći biti potpisan, kao što je planirano, do kraja godine. Upravni odbor je obaviješten da je dovršena terenska faza krajobraznog istraživanja otoka koju su proveli studenti s Agronomskog fakulteta i njihovi mentori te se upravo priprema Krajobrazna studija. Planira se Krajobrazni atlas otoka Cresa predstaviti javnosti na izložbama u Zagrebu, Cresu i Malom Lošinju. Rezultati još jednog velikog istraživanja, inventarizacije graditeljske baštine otoka Cresa, uskoro će biti dostupni široj javnosti – baza podataka prebacit će se na CD, a dio će biti objavljen na web stranici Projekta, najavio je dr. Toić.

Na kraju prve točke dnevnog reda voditelj projekta rekao je da se radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa za pastirski stan Konec, a kad Grad bude uknjižen kao vlasnik, moći će se cijeli kompleks dati u najam zainteresiranima za njegovo stavljanje u funkciju.

Upravni odbor raspravljao je i mogućnostima institucionalizacije projekta. Naime, po završetku njegove „pilot“ faze pokušat će se definirati model proglašenja posebnog statusa područja koji će se zatim moći primjenjivati i drugdje u Hrvatskoj. Kako u postojećem hrvatskom zakonodavstvu ne postoji model zaštite nekog područja koji bi u potpunosti ispunjavao osnovna načela koji zastupa Projekt – zaštita i valorizacija kulturne i prirodne baštine putem integralnog i održivog razvoja – Odbor je zaključio da treba osmisliti novi model. Kao primjer je predstavljen sustav regionalnih parkova prirode koji dobro funkcionira u Francuskoj i već se proširio na neke druge zemlje u Europi i svijetu. Francuski regionalni parkovi zastupaju slične principe kao i PPLR: ravnoteža zaštite okoliša i razvoja, a potpisnici razvojnih dokumenata dobrovoljno prihvaćaju i provode razvojne smjernice.

Novi model trebao bi omogućiti standardiziranu primjenu na području cijele Hrvatske, omogućiti participativno upravljanje i održivo financiranje, te omogućiti brendiranje područja.

U raspravi su se članovi Upravnog odbora složili da treba osmisliti model kod kojeg zaštita nije u koliziji s razvojem. Pri tome je ključna riječ inovativnost jer se traže novi oblici zaštite.

„Idealno bi bilo stvoriti novi model i regulirati ga novim zakonom, ali pokazalo se da je teško ostvariti učinkovitu međuministarsku suradnju. U našem slučaju neophodno je međusektorsko odlučivanje jer se radi o razvoju na temelju zaštićene kulturne i prirodne baštine što su područja koja pokrivaju različita ministarstva. Upravo je suradnju svih dionika na razvoju otoku željelo postići Vijeće Europe kad je odabralo otok Cres za provođenje ovog pilot projekta“, rekao je gradonačelnik Kristijan Jurjako koji je ujedno i predsjednik Upravnog odbora PPLR-a.

Voditelj dr. Toić najavio je članovima Upravnog odbora da će iskustva i rezultate do kojih se došlo provođenjem PPLR-a na otoku Cres predstaviti sljedećeg tjedna na Cipru Podkomisiji za kulturu, raznolikost i baštinu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. U skladu s raspravom Upravnog vijeća reći će da se još uvijek traga za najboljim rješenjem.

Predstavljajući prijedlog okvira Strategije razvoja otoka Cresa koji je rezultat niza radionica voditelj projekta je upoznao članove Upravnog odbora sa četiri osnovne razvojne smjernice: afirmacija i valorizacija identiteta otoka, čovjek i kvaliteta življenja u središtu razvoja, diversifikacija gospodarstva temeljenog na lokalnim resursima, te zajedničko upravljanje i podjela odgovornosti za razvoj otoka. To su strateške smjernice koji će stajati u konačnoj Povelji teritorija jer ih je Upravni odbor podržao i dao dozvolu jedinici za provedbu projekta da na tim temeljima nastavi s pripremom Povelje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 2 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>