Održana 8. sjednica Upravnog odbora

U utorak, 15. prosinca održana je 8. sjednica Upravnog odbora PPLR-a. Na početku je predsjednik UO-a Kristijan Jurjako, gradonačelnik Cresa, predložio dnevni red na kojem su bile sljedeće točke: Izvještaj o provedbi projekta; Prijedlog koncepta institucionalizacije PPLR-a; Prijedlog teksta Povelje razvoja otoka Cresa; te Uloga Upravnog odbora nakon završetka PPLR-a.

Voditelj Projekta Ugo Toić upoznao je članove Upravnog odbora s aktivnostima od protekle sjednice. Jedan od rezultata tih aktivnosti je Krajobrazna studija koja upravo izlazi iz tiska i u petak će biti javno predstavljena, a predstavljanje će pratiti izložba u prostorijama Zajednice Talijana. „Radi se o neuobičajenoj studiji za hrvatske prilike i rijetko se radi, naročito za područja kao što je otok Cres koja nemaju formalni status zaštite“, rekao je Toić.

Dogovoreno je da se Krajobrazna studija i inventarizacija baštine objave u prikladnom obliku na web stranici Projekta i tako učine dostupnima javnosti.

Priprema se i Strategija, a o strateškom okviru još će se jednom raspravljati na kratkoj radionici koja će se održati u petak, najavio je Toić i zaključio: „Očekujem da ćemo sve dokumente imati spremne do sredine siječnja, a onda bismo se još jednom trebali susresti i odlučiti što dalje“.

Prijedlog koncepta institucionalizacije definiran je u nacrtu dokumenta pod nazivom Polazišta za institucionalizaciju PPLR-a.

Voditelj Projekta Toić ukratko je obrazložio razloge institucionalizacije inovativnog pristupa očuvanju baštine i razvoju područja koji se koristio u pilot projektu te je istaknuo prednosti koje bi institucionalizacija mogla donijeti. Već se više mjeseci raspravlja o mogućim modelima institucionalizacije PPLR-a kako bi se njegova iskustva mogla primijeniti i na drugim područjima u Hrvatskoj. Budući da niti jedan postojeći model ne zadovoljava sve kriterije PPLR-a predlaže se novi oblik zaštićenog područja koji bi se mogao zvati Regionalni park baštine. „Smatramo da je to zvučan, primamljiv naziv, stvara kod posjetitelja dojam da se nalazi u nekom posebnom području, te je zanimljiv i s turističkog aspekta“, rekao je Toić.

Novina takvog modela bio bi i način na koji se takvo područje osniva – više ga ne bi predlagali stručnjaci i definirale državne institucije, nego bi inicijativa za njegovo osnivanje došla od lokalne zajednice, odnosno jedinica lokalne samouprave. „Naš cijeli otok Cres je jedna velika baština“, rekao je Toić, „ali nema pravno zaštićeni status“.

Osnivanje takvih područja moglo bi se regulirati novim Zakonom o zaštiti kulturnih dobara i baštine koji bi se trebao donijeti u skoroj budućnosti, a Tanja Lolić iz Ministarstva kulture, koordinator PPLR-a, objasnila je da bi za to područje vrijedile iste mjere zaštite koje su i sada na snazi – radi s o praćenju promjena u krajoliku, poticanju zaštite, bez strogih zabrana.

Na upozorenje Marčela Damijanjevića (predsjednika Gradskog vijeća) kako treba paziti da takav park ne bude kočnica, umjesto pokretača razvoja, replicirao je Toić rekavši da je osnovna ideja PPLR-a razvoj, a ne zaštita, ali razvoj na temelju baštine, iz čega proizlazi zaključak da to što imamo treba očuvati jer se inače nećemo imati na čemu razvijati.

Direkorica Turističke zajednice Sanja Živanović podržala je ideju, istaknuvši da cijela priča ide u smjeru brenda o kojem upravo pregovara TZ.

Predsjednik UO-a Jurjako zaključio je da se ovakve ideje teško provode jer su složene i treba im multisektorski pristupati, a kad god je uključeno više sektora uprave sve ide puno sporije. „Najteže je biti pionir u nekom području, poticati druge da prihvate inovativne ideje za što trebaju i novi zakoni, a to je ono što mi ovdje radimo. Ovdje treba biti kreativan i maštovit u pisanju zakona koji bi regulirao zaštitu i razvoj područja na principima koje je ustanovio PPLR“, rekao je Jurjako.

Odbor je zaključio da će se i dalje lobirati kako bi, na temelju predloženog teksta, pravna služba Ministarstva kulture radila na pripremi zakona kojim bi se definirao novi model zaštite.

Predstavljajući prijedlog teksta Povelje razvoja otoka Cresa, Ugo Toić je najprije obrazložio novi naziv Povelje. Do sada se koristio termin „Povelja teritorija“ koji je poznat u Francuskoj ali u Hrvatskoj nije dovoljno razumljiv, pa se odlučio za termin „Povelje razvoja otoka Cresa“. Taj dokument će moći potpisati tko god želi, tj. svi oni koji prihvaćaju u njemu iznesena načela i ciljeve i žele ih provoditi.

„Ukoliko uspijemo većinu potpisnika povući na put koji smo zacrtali bit će dobro“, zaključio je Jurjako i usporedio brendiranje zaštićenog područja otoka s oznakama koje promovira TZ Kvarnera: „Gost prepoznaje oznake Kvarner Food i Kvarner Gourmet i zna koje standarde može očekivati. Zato trebamo konstantno promovirati principe ove Povelje da potpisnici to cijene i održavaju, a gosti koji dolaze prepoznaju“.

Upravni odbor prihvatio je nacrt Povelje, a krajnji rok za dostavu prijedloga izmjene nacrta je početak siječnja, kako bi bilo dovoljno vremena da se konačna verzija pripremi do sredine siječnja.

Na kraju su članovi Upravnog odbora razgovarali o tome kako nastaviti s Projektom nakon što se zaključi njegova pilot faza, tj. nakon što se Vijeće Europe potpuno povuče iz Projekta, što bi se, prema riječima Uga Toića, trebalo dogoditi za mjesec dana. „Uskoro će biti gotovi svi planirani dokumenti i dolazimo u fazu primjene tih dokumenata. Moramo utvrditi u kojoj ćemo formi nastaviti djelovati. Moglo bi se raditi o nečem sličnom LAG-u. Bitna je participacija zajednice u projektu jer se ovo i radi zbog zajednice“, rekao je Toić s čime se složio i Jurjako predloživši da nekakav Savjet sličan Upravnom odboru treba nastaviti raditi, a sve potpisnike Povelje okupiti u skupštinu koja bi se sastajala jednom godišnje. OTRA bi i dalje bila tijelo za provođenje Projekta, zaključio je Jurjako.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − nine =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>