Studija krajobraza otoka Cresa predstavljena i na simpoziju Anatomije otoka

U periodu od 15. – 18. rujna 2016. u gradu Visu održan je simpozij udruge „Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj“ pod nazivom „Od otočnog manifesta prema osnivanju međunarodnog centra za otočni život i kulturu“ kojim se zaokružio prvi petogodišnji ciklus.

Studiju krajobraza otoka Cresa predstavilo je troje od četvero mentora koji su vodili izradu studije: Tanja Kremenić, mag. geogr., Marija Borovičkić, mag. hist. art. et ethnol. et anthrop. i dr. sc. Goran Andlar.  Predstavljena je važnost istraživanja i poznavanja osjetljivog otočnog krajobraza kao temelja za promišljanje u okvirima razvojnih strategija i daljnih prostornih intervencija.

Simpozij se u zadnjih pet godina etablirao kao platforma za razmjenu iskustava i istraživanja relevantnih za problematiku života na otocima. Tijekom simpozija i pratećih radionica svake se godine obrađuju najrelevantnije otočne teme kao što su mijene otočnih prostora, osobitosti i granice otočnih zajednica, okolišne politike i klimatske promjene, uspostavljanje znanosti i otocima… Na simpoziju su sudjelovali hrvatski i strani stručnjaci raznovrsnih disciplina poput arhitekture, sociologije, urbanizma, geografije, ekonomije, arheologije itd., predstavnici jedinica lokalnih samouprava i udruga te ostali zainteresirani pojedinci.

Kao zaljučak nametnula se potreba daljnjeg djelovanja kroz Međunarodni centar za otočni život i kulturu te osmišljavanje i razvijanje otočne razvojne i istraživačke metodologije koja bi se razvijala u okviru zasebne znanosti o otocima – nisologije.