UMIJEĆE SUHOZIDNE GRADNJE NA UNESCO-VOM REPREZENTATIVNOM POPISU NEMATERIJALNE BAŠTINE

Odlukom UNESCO-ova Međuvladina odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu, na sjednici u Port Louisu u Mauricijusu, „Umijeće suhozidne gradnje“ uvršteno je na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. To je višenacionalna nominacija u kojoj osim Hrvatske sudjeluju i Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Slovenija, Španjolska i Švicarska. U obrazloženju odluke stoji: “Umijeće suhozidne gradnje podrazumijeva obradu i slaganje kamenja jednog na drugi bez upotrebe veziva, osim ponekad suhe zemlje. Stabilnost strukture osigurava se pažljivim izborom i slaganjem kamena, a suhozidi su oblikovali različite krajolike od prapovijesti do danas.”

Suhozidi igraju važnu ulogu u sprječavanju klizišta, poplava i odrona, kao i u borbi protiv erozije i pustošenja zemlje, potiču bioraznolikost i stvaraju potrebne uvjete za poljoprivredu. Jedan od ciljeva popisivanja nematerijalne baštine je poticanje provedbe programa zaštite i očuvanja različitih tradicijskih znanja i umijeća putem radionica, obrazovnih i izvannastavnih programa, dokumentiranja, istraživanja, međunarodne suradnje i drugih aktivnosti.

Na portalu suhozid.hr koji je pokrenula udruga Dragodid u suradnji s Geodetskim fakultetom, u formi mape dostupan je javni popis hrvatske suhozidne baštine, a osim što predstavlja vrijedan izvor informacija, stranica djeluje kao platforma za razmjenu znanja te stručnih i praktičnih iskustava. Također, na web stranici dragodid.hr postoji rubrika „Burza suhozida“ s kontaktima suhozidara iz različitih dijelova Hrvatske, odnosno svojevrsna besplatna oglasna ploča za ponudu i potražnju suhozidnih angažmana. Na tom popisu moguće je pronaći i fizičke i pravne osobe s otoka Cresa.

Pogledajte UNESCO-v video

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × one =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>